De Weg van de Boog

“Vallende bloesems dragen de belofte mee van een goede oogst“.

De haiku hierboven en tevens motto voor de kyudogroep van Leiden is in 1986 geschreven door Simon van den Nieuwendijk sensei († 1987).

In augustus 1984 werd de dojo in Leiden opgericht door Kees Buurman senpai († 1997) met 10 leerlingen, gevestigd in een oud pakhuis aan de Nieuwe Rijn in Leiden. Kees Buurman senpai was een leerling van Simon van den Nieuwendijk sensei, die het Kyudo introduceerde in Nederland. Tot zijn afscheid van de dojo in november 1993 zette Kees Buurman senpai zich volledig in voor het Kyudo, zowel op regionaal als landelijk niveau.

De huidige leraar is Jimmy Fredriksz sensei, momenteel Renshi Rokudan (6e Dan). Hij behoorde tot de oorspronkelijke 10 leerlingen die bij Kees Buurman senpai in Leiden begon. In de traditie van Kyudo werd de positie bij het vertrek van Kees Buurman senpai overgenomen door Jimmy Fredriksz sensei en tot op heden vervult hij de rol van leraar aan de Mushin Dojo in Leiden en bondsleraar bij Kyudo Renmei Nederland.

Over Kyudo

Kyudo is een van de Japanse krijgskunsten die onder de noemer Budo vallen. Alle krijgskunsten zijn in wezen wegen waarlangs spirituele rust, mentale kalmte en zelfvertrouwen kunnen worden bereikt. Het is gebruikelijk om te beginnen met het leren van verfijnde fysieke technieken en bewegingen, terwijl veel lessen impliceren dat er meer te bestuderen valt dan alleen fysieke techniek.

Bij de krijgskunsten ligt de nadruk op geestelijke en mentale groei. De krijgskunsten zijn getransformeerd van praktische technieken voor oorlogsvoering naar een spirituele en didactische scholing die de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar benadrukt.

Je wordt uitgenodigd om te leren omgaan met emoties: verlangen, blijdschap, boosheid, bezorgdheid, verdriet, angst en verwondering. Dit proces vergt een lange periode en zal de ontwikkeling van je vaardigheden bevorderen. Hier is een duidelijke relatie met Zen. De concentratie en discipline die vereist zijn voor de studie van kyudo dragen ook positief bij aan ons dagelijks leven. De activiteit in de kyudojo doet een beroep op ons om voortdurend nieuwe dingen te leren.

Elke Kyudojo wordt begeleid door een sensei (leraar). Als studenten begeleiding zoeken bij het bewandelen van het pad naar expertise, is de sensei bereid op te treden als hun gids, mits de studenten bereid zijn zich intensief in te zetten tijdens deze reis naar vaardigheid.

De filosofie van Kyudo is niet bedoeld om intellectueel benaderd te worden; ze is bedoeld om te worden ervaren. Woorden vormen daarom slechts een klein deel van de betekenis die aan Kyudo wordt gegeven.

Door de aard van Kyudo past het zeer goed in deze hectische tijd.

Kyudoka’s Testimonials

Ontdek wat onze kyudoka te zeggen hebben over hun ervaring met
Kyudo-trainingen

“Entering Mushin dojo brings instant relief, as if all the thoughts in your head have receded into the background. For me, Kyudo is more than just learning something beautiful; it’s a way of existence. Within the walls of Mushin, one becomes part of a gracious community with people from all over the world, each carrying their unique backgrounds and cultures.

The Sensei and Sempai at Mushin offer genuine support to help you deal with frustration and learn to accept challenges within your own character. Letting go of all the stress from work, social life, and other duties feels great, but the most important part for me is trying to carry the spirit of Kyudo with me after leaving the dojo’s door”.

Jérȏme

“Mushin dojo has become, almost immediately, a sanctuary for me, a place where I can escape the hustle of daily life and engage in a practice that is both physically and mentally rewarding. Being a part of the Kyudo community has been an unexpected joy I look forward every week.

With the patient guidance of our sensei, sempai and the camaraderie of my fellow beginners, have turned my learning process into an exciting and supportive exploration.

I couldn’t be happier to have found Kyudo. Or maybe, that Kyudo found me”.

Alexandra

“In Kyudo, I gain valuable insights about my learning process. It’s all about overcoming obstacles that come up in the process of learning, like learning to deal with making mistakes in a dignified and kind manner and learning to find the courage to keep trying. The dojo feels like a safe environment where I can trust that I’m on the right path”.

Anne

Na de coronaperiode ben ik de dojo in Leiden ingestapt om kennis te maken met Kyudo, een van de japanse martial arts die mij het meest aansprak. ik had er tot die tijd alleen maar filmpjes van gezien. Het feit dat een vrouw op leeftijd het nog deed op het youtube filmpje, spoorde mij aan het te gaan bekijken in de Mushin dojo.
Het was een welkome ontvangst en er ging een wereld voor mij open, in alle rust. Het is een internationale groep mensen die het kyudo wil beoefenen, mensen met heel veel ervaring en beginners, en van alle leeftijden. Iedereen is even welkom. Wij hebben het geluk dat we een leraar, sensei hebben, die al heel veel ervaring heeft en de kunst van het Japans boogschieten op zijn eigen wijze weet over te brengen. We leren elke les iets nieuws, er zitten zoveel aspecten aan kyudo.
Voor mij komen verschillende aspecten samen in het kyudo beoefenen: iets nieuws leren, buddhisme, meditatie en een nieuwe fysieke uitdaging. Je kunt dus vanuit verschillende achtergronden instappen. Ook als je een andere budo sport hebt beoefend. Het is soms zwaar om naast je werk en met de reistijd twee keer in de week te gaan, maar ik ben na afloop altijd heel erg blij dat ik gegaan ben.

Jacqueline Meijer